9 Ocak 2015 Cuma

BANA MASAL ANLATMA - FİLM YORUMU

''Masal masal içinde, aslında masalın ta kendisi filmin içinde!''

Dönemin popüler dizisi Leyla ile Mecnun'un senaristliğini yapan, Ben De Özledim dizisiyle hayran kitlesini daha da arttıran Burak Aksak'ın hem senaristliğini, hem yönetmenliğini üstlendiği Bana Masal Anlatma filmi; dolmuş şoförlüğü yapan Rıza'nın, Ayperi ile olan romantiklik dolu masal tadında hikayesine odaklanıyor.
Tek yaşam gayesi ve yoldaşı annesi Selma(Devrim Yakut) olan Rıza'nın günlerden birinde, masallardan tanıdığı Ayperi ile tanışması ve Ayperi ile süregelen komedi dolu anlar, gerek oyunculuk gerek ise yönetmenlik açısından dopdolu sürdü.

Ayperi(Hande Doğandemir) ile Rıza(Fatih Artman) karakterleri, masallardan-diyarlardan beri birbirleri için yaratılmış iki karakter olarak yola çıkarken, ilişkilerine de bir tat katıyorlar... Fedakarlık, sadakat ve yardım üçlüsünün hiçbir zaman eksik olmadığı ilişki yer yer drama da dönüş yapabiliyor.
Klasik kahvehane kadrosunun ve mahallenin ağabeylerinin/kardeşlerinin ayrı bir renk kattığı Bana Masal Anlatma filmi, gerçekçi olmayan, tamamen kurgudan ibaret bir hikayeyi seyirciye anbean yaşatıyor, seyircinin beklenmedik bir anda kendisini hikayenin içinde bulmasını sağlıyor.

Sohbetlerde ve muhabbetlerde her daim söylenen, ''Burak Aksak kafası'' bu filmde de kendini belirtiyor. Yerinde gelen küfürler(ki bu küfürler o kadar sade ki 7A aldı yaş sınırı olarak), tam yerinde yapılan espriler ve fragmanda saçma gelse bile filmi izleyince mantıklı gelen sahneleri birkaç senaristten başka hiçbir kimse yazamazdı, yazsa bile bir senariste oranla bu kadar iyi yönetemezdi. 

Yan rol olarak Nafi rolünü üstlenen ve bu rolün üstesinden fazlasıyla kalkmasını bilen, birçok oyuncuya ders verebilecek nitelikte oynayan Cengiz Bozkurt, filmde her karakterden bir adım daha önce çıkıyor.
Kavga sahnesindeki hal ve hareketleri, kahve sahnelerindeki huysuzlukları, adeta Erdal Bakkal'ı andıran mimikleri; (özellikle de Leyla ile Mecnun hayranları tarafından) alkışı hak ediyor...

Belki son yaptığı dizi projesi tutmasa bile yılmayan, hayranların büyük ısrarları üzerine Bana Masal Anlatma'yı yazıp-yöneten Burak Aksak'ın kaleminde ve düşüncelerinde halen Leyla ile Mecnun'un olduğunu bu filmde de anlayabiliyoruz.
Gerek karakter olarak Haşmet Abi, gerek (fragmandan da gördüğümüz üzere) ölüm sahnesi, gerek ise filmde geçen diğer diyaloglar seyircide hafif bir Leyla ile Mecnun tadı ve özlemi yaratabiliyor. Oyuncularının da(Cengiz Bozkurt, Sadi Celil Cengiz, Cihan Ercan) Leyla ile Mecnun dizisinde oynadığı düşünürsek bu özlemin pek şaşırtıcı olduğunu söyleyemeyiz.

Gişe rekorları kıran Düğün Dernek filmindeki gibi anne rolünü üstlenip, Ayperi'yi adeta bambaşka bir kaftana koyan, replikleriyle seyirciyi kahkahalara boğan başarılı oyuncu Devrim Yakut'a da bambaşka bir sayfa açmakta yarar var. Düğün Dernek'teki sözümüzü tekrardan söylüyoruz. ''Her yerli filmde olması gereken bir oyuncu!''

Son olarak da bir aralar gündemdeyken şimdilerde pek duyulmayan Sedat Sayan'ın Ellere Düş parçasını tekrardan dillere dolayan, ilk başlarda sonu tahmin edilen bir film olsa bile, beklenilen sahne gelinceye kadar yer yer şaşırtma yeteneğini kullanıp, seyirciyi bambaşka tarafa çeken Burak Aksak'a teşekkürler...
Başında da, sonunda güldük...
Kalemine sağlık.
Son yıllarda izlediğim en komik filmdi.
Kısacası, ''masal masal içinde; aslında masalın ta kendisi filmin içinde!''
Filmin Notu: 7,4/10(yerli komedi filmler açısından 10/10)



Görüş öneri ve şikayetleriniz için; @skytcrol.

1 yorum: